Το κοινό συμφέρον και πώς εξασφαλίζεται
Η πρόοδος της κοινωνίας προς την ευδαιμονία εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η πολιτεία λειτουργεί με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Όσο περισσότερο η πολιτεία εφαρμόζει το κοινό συμφέρον τόσο μεγαλύτερη είναι η ευδαιμονία που απολαμβάνουν οι πολίτες της. Το κοινό συμφέρον, άρα, είναι το κλειδί για την ευδαιμονία των πολιτών και ο καθοριστικός παράγοντας για να επιτευχθεί.
Οι αρχαίοι Αθηναίοι, μέσα από μία μακρά διαδικασία πολιτειακών μεταβολών και προσαρμογών, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό παράδειγμα πολιτείας που ενσωματώνει στην λειτουργία της το κοινό συμφέρον. Ποτέ άλλοτε, από όσο γνωρίζουμε, πολιτεία δεν εγκατέστησε έναν τόσο εξειδικευμένο και εκλεπτυσμένο θεσμικό μηχανισμό για να θέτει σε εφαρμογή το συμφέρον της κοινωνίας και να προάγει έτσι την ευδαιμονία όλων των πολιτών.
Αυτόν τον μηχανισμό παρουσιάζει στο παρών βιβλίο ο συγγραφέας, ώστε γνωρίζοντας ο αναγνώστης αυτό το σύστημα θεσμών και νόμων που κρατούσε την Αθηναϊκή πολιτεία ακλόνητα προσανατολισμένη στο συμφέρον της κοινωνίας, να διδαχθεί την διαχρονική επιστημονική γνώση που εξασφαλίζει το κοινό συμφέρον σε μία πολιτεία και να αναβαθμιστεί σε πολίτη που είναι έτοιμος να συμβάλλει στην εγκαθίδρυση ορθής πολιτείας στην Ελλάδα.
Παπαρίζος Αντώνης Α.
Ο Αντώνης Παπαρίζος κατάγεται από τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Σορβόννη Paris I-Panthéon και στο Centre d’Analyse Comparative des Systèmes Politiques του ίδιου Παν/μίου: δύο διπλώματα στην Πολιτική Κοινωνιολογία, στην Κοινωνιολογία και στην Ιστορία. Είναι διδάκτωρ D’ Etat του Παν/μίου Paris 2. Αναγνωρίστηκε ως υφηγητής, ipso facto, από το Πανεπιστήμιο Παρίσι 2, το 1995. Είναι Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο διδάσκει, μεταξύ άλλων μαθημάτων, κυρίως Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Θρησκείας.
Ο Αντώνης Παπαρίζος συμμετείχε με επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δίδαξε ως προσκεκλημένος Καθηγητής σε Παν/μια του εσωτερικού και του εξωτερικού, και δημοσίευσε πολυάριθμες εργασίες, ανάμεσα στις οποίες επισημαίνουμε τις εξής:
–Contribution à une appréhension du rapport entre Politique et religion et l’ émergence du Christianisme, Paris, Editions d’ Etat, 1987, 545 p.
–“Autorité politique et autorité mantique: Tirésias et Oedipe”, KERNOS, Liège, no 3, 1990.
–“Λόγος και η θρησκεία ως πολιτική κοσμογονία στην δημοκρατία των Αθηναίων”, στο Γ. Βλάχος, Α. Μάνεσης και ά., Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 1995.
–“Modes de Pensée chez Hésiode et la négation de l’Autorité Absolue”, MINERVA, Valladolid, Espagne, no 12, 1997.
–Η Ελευθερία ενώπιον του θανάτου, Αθήνα, Εκδ. Παπαζήση, 2011, 91 σελ.
–Θεός, εξουσία και θρησκευτική συνείδηση, Αθήνα, Εκδ. Παπαζήση 2011, σελ. 596.
–Η κοινωνία των αμαρτωλών, (Η πολιτική ως διαχείριση του φόνου, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης), Αθήνα, Εκδ. Παπαζήση, 2014, 916 σελ. Και άλλα.
(Πηγή: "Εκδόσεις Παπαζήση", 2022)