Γενεαλογία και ιδεολογία
Η αναδημοσίευση του "Χρονικού της Δρόπολης" (δεύτερο μισό του 18ου αιώνα) μας επιτρέπει να ανατρέξουμε στις απαρχές της νεοελληνικής ιδεολογίας, η οποία διαμορφώνεται στον βορειοελλαδικό χώρο με επίκεντρο τα εκπαιδευτικά και εμπορικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Ηπείρου που βρίσκονταν σε επαφή με την Ιταλία και την Αυστρο-Ουγγαρία. Η διεκδίκηση της αρχαιοελληνικής (Αθηναϊκής) γενεαλογίας και μιας ιθαγενούς πατρογραμμικής και μητρογραμμικής καταγωγής στοιχειοθετούν και νομιμοποιούν την εντοπιότητα, των ιστορικότητα και την πολιτιστική ταυτότητα των Δροπολιτών. Ταυτόχρονα και οι όμοροι ορθόδοξοι λαοί στηρίζουν και κατοχυρώνουν ιδεολογικά τους δεσμούς τους με την γη με την βοήθεια οικογενειακών και αγιολογικών γενεαλογίσεων.

Καρτέρης, Γιώργος
Ο Γιώργος Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό Μυτιλήνης και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε μαθηματικά.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" (Αθήνα 1976), "Αγαλμάτων μεσιτείες" (Ίκαρος 1981), "Επιθέματα" (Περί τεχνών 1998).
Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα "Υπό σκιάν" (Εστία 1992) κυκλοφόρησαν δύο συλλογές διηγημάτων, "Σημείο αφής" (Περί τεχνών 1994), "Στον αστερισμό του Κυνός" (Αμητός 1999) και τα μυθιστορήματα "Ένας Παντελής και μισός" (Εστία 1996), "Κάτσε καλά" (Εστία 2000), "Έρωτες στην άκρη" (Εστία 2003), "Ερωτευμένος τρομοκράτης" (Μελάνι 2008).. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Ο μονόλογος του "Στο τέρμα" απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ανέβηκε από τη "Νέα σκηνή" του θεάτρου το Δεκέμβριο του 2004 με πρωταγωνιστή τον Τάκη Βαμβακίδη. "Το μπιφτέκι", σε θεατρική ανάγνωση από τους μαθητές της σχολής "Ανδρέας Βουτσινάς", παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το Μάρτιο του 2011.
Το πρώτο του βιβλίο "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως καθηγητής.