Προσεγγίσεις στην αρχαία ελληνική παιδεία
Είναι γνωστό πως η αρχαία ελληνική γραμματεία οριοθετεί την αρχή της ευρωπαϊκής παιδείας. Αναπτύσσοντας τον δημόσιο διάλογο, οι Έλληνες μίλησαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την επιστήμη, την ενοχή, το νόμο και τις αρχές της ηθικής. Αναζήτησαν την αλήθεια, επεξεργάστηκαν πολιτικές θεωρίες και ηθικές αναλύσεις. Κύριο γνώρισμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας είναι η προσπάθεια να κατανοήσει τον άνθρωπο, τη σχέση του με τους θεούς και τη θέση του στο σύμπαν. Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ενδιαφέρει ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο καθώς υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος του Δυτικού πολιτισμού.
Ο συγγραφεύς, σε δεκατρία κεφάλαια, προσεγγίζει διάφορες φάσεις της αρχαίας ελληνικής παιδείας από τον Όμηρο ως τον Ισοκράτη.

Marx, Karl, 1818-1883
Ο Χάινριχ Κάρλ Μάρξ (Τρίρ 1818 - Λονδίνο 1883) θεωρείται ο ιδρυτής της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του "Γερμανικού ριζοσπαστισμού". Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του "Μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος", καθιερώνεται σαν ένας απ' τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης. Χάρις στο επιστημονικό του κύρος μπόρεσε να συνενώσει τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. Η σκέψη του Μάρξ πηγάζει απ' την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό και την αγγλική πολιτική οικονομία.