Φωνές

Πεζά και πολιτικά κείμενα 1948-2005
Εκδότης:
Ελληνικά Γράμματα
Έτος:
2006
ISBN:
9789604422746
Σελίδες:
197
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Φωνές
Εκτός κυκλοφορίας
Φωνές
Οι "Φωνές" του νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ, μια συλλογή από τα πεζά και τα πολιτικά του κείμενα (1948-2005), αποτελεί ένα δραματικό ταξίδι στο χρόνο και στην εντυπωσιακή πολυμορφία μιας δυνατής φωνής που ούτε ο πόλεμος αποσιώπησης από τα αγγλικά ΜΜΕ, ούτε η αρρώστια, ούτε το πρόσφατο βραβείο Νόμπελ 2005 κατάφεραν να την κάνουν να σιγήσει. Κι ας ορίζεται συχνά απ' τις (τρομακτικές) της σιωπές.

Η πεζογραφία του Πίντερ δε βρίσκεται μακριά από το θέατρό του: κλειστοί χώροι, αίσθηση απειλής, εισβολή, αγώνας για εξουσία, ανατροπές, φιλία, προδοσία, το ανέφικτο της επικοινωνίας. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το γνώριμο κόσμο του είναι ήδη εδώ, σε πλήρη ανάπτυξη απ' το πρώτο κιόλας ("Κάλλους"), εφηβικό σχεδόν, έργο του.

Ο τόνος αλλάζει δραματικά στα πολιτικά του κείμενα, η φωνή δυναμώνει, δεν υπάρχουν σιωπές, ούτε περιθώρια για αμφιβολίες. Στον πολύχρονο αγώνα του ενάντια στον ολοκληρωτισμό, γενικότερα, και στο ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο ειδικότερα, ο Πίντερ είναι ξεκάθαρος, ασυμβίβαστος, "βίαιος στο μίσος του για τη βία". Πρόσφατη απόδειξη γι' αυτό ο περίφημος πλέον λόγος του για την αποδοχή του βραβείου Νόμπελ 2005 (ο οποίος κατ' αποκλειστικότητα περιλαμβάνεται στην παρούσα έκδοση).
Με τα λόγια του βιογράφου του Michael Billington: "Ο Πίντερ παραμένει, προς τιμήν του, ένας διαρκής δημόσιος μπελάς, που αμφισβητεί τις αποδεκτές αλήθειες, τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη. Στην πραγματικότητα αυτά τα δύο δεν έπαψαν ποτέ να επηρεάζουν το ένα το άλλο".
Τίτλος βιβλίου:Φωνές
Υπότιτλος βιβλίου:Πεζά και πολιτικά κείμενα 1948-2005
Τίτλος πρωτότυπου:Various Voices: Prose, Poetry, Politics 1948-2005
Εκδότης:Ελληνικά Γράμματα
Συντελεστές βιβλίου:Pinter, Harold, 1930-2008 (Συγγραφέας)
Ιορδάνογλου, Κατερίνα (Μεταφραστής)
Μαραγκόπουλος, Άρης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789604422746
Σειρά εκδότη:Ξένη Λογοτεχνία / Σύγχρονη Βιβλιοθήκη
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2006
Σημείωση:Περιέχεται ο λόγος για το Νόμπελ.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Ποίηση
Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Δοκίμιο
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική

Pinter, Harold, 1930-2008

Pinter, Harold, 1930-2008
Ο Χάρολντ Πίντερ (1930-2008) γεννήθηκε στη φτωχική συνοικία του Λονδίνου Χάκνεϊ, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Παρακολουθεί θεατρικές σπουδές και το 1950 δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα. Την ίδια χρονιά προσλαμβάνεται από το ραδιόφωνο του BBC ως ηθοποιός και στη συνέχεια παίρνει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις στο Λονδίνο, όπου αρχίζει να χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό όνομα Ντέιβιντ Μπάρον. Το 1957 γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, "Το δωμάτιο", που σημειώνει επιτυχία, αντίθετα με το "Πάρτι γενεθλίων", που ανεβαίνει το 1958 κι αντιμετωπίζεται αρνητικά από την κριτική, με αποτέλεσμα να κατεβεί στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Θα ακολουθήσουν άλλα έργα που αρχίζουν να επιβάλλουν τον Πίντερ ως τον πιο σημαντικό Άγγλο δραματουργό ("Το βουβό γκαρσόνι", "Ο επιστάτης", "Η επιστροφή", κ.ά.). Το 1963 "Ο επιστάτης" γυρίζεται σε ταινία και κερδίζει την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου. Παράλληλα, ο Πίντερ αρχίζει να γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο ("Ο υπηρέτης", "Επιχείρηση Κουίλερ", "Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού, κ.ά."), εμφανίζεται σε διάφορα έργα ως ηθοποιός, ενώ αργότερα αρχίζει να σκηνοθετεί δικά του και ξένα έργα. Του απονέμονται διάφορα βραβεία. Ανάμεσά τους το βραβείο Βρετανικής Λογοτεχνίας Ντέιβιντ Κόεν το 1995 και το θεατρικό βραβείο Λόρενς Ολίβιε το 1996 για το σύνολο της προσφοράς του στο θέατρο. Το 1997 του απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο του "Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου" της "Ελευθεροτυπίας" για το σύνολο της κινηματογραφικής προσφοράς του. Αντίθετα, αρνήθηκε το βραβείο του Βρετανού Ιππότη που θα του απένεμε η βασίλισσα της Αγγλίας. Το 1985 εξοργίζεται, όταν στην επίσκεψή του, μαζί με τον Άρθουρ Μίλερ, στην Τουρκία, πληροφορείται για τα βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων, ιδιαίτερα των συγγραφέων, με αποτέλεσμα να πάρει θέση ενάντια στην αμερικανική υποστήριξη του τότε τουρκικού στρατιωτικού καθεστώτος. Αρκετές φορές ο Πίντερ κατήγγειλε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και πήρε ενεργό μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αμερικανικής πολιτικής υποστήριξης δικτατοριών και επέμβασης στα εσωτερικά άλλων χωρών -ενώ ήταν ιδιαίτερα δριμύς στις καταγγελίες του εναντίον των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία και των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και των εταίρων τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Σε ηλικία 75 ετών, καταπονημένος από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2005. Παρά την εξασθενημένη του υγεία, συνέχισε να ασχολείται ενεργά με το θέατρο, δίνοντας ρεσιτάλ υποκριτικής στο μοναδικό ρόλο της παράστασης "Η τελευταία μαγνητοταινία του Κράπ" του Σ. Μπέκετ, για την 50η επέτειο του Royal Court Theatre, τον Οκτώβριο του 2006, ή διασκευάζοντας το "Sleuth" του Άντονι Σάφερ για την ομότιτλη ταινία του Κένεθ Μπράνα με τους Μάικλ Κέιν και Τζουντ Λο, το 2007. Η "επάρατος" νόσος κατάφερε, τελικά, να καταβάλει οριστικά την υγεία του, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2008.

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες