Ευέλικτη εργασία
... Οι αλλαγές που συντελούνται στον χρόνο εργασίας είναι ακόμη άνισες και σε εξέλιξη. Για τους άνδρες, ο χρόνος της εργασίας τους συνεχίζει να καθορίζει εκείνον που διαθέτουν στις οικογένειές τους. Για τις γυναίκες, το αντίστροφο συνεχίζει να αποτελεί τον κανόνα.
Όσο περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην αμειβόμενη απασχόληση και παραμένουν στη δουλειά μετά τη γέννηση των παιδιών τους, τόσο οι εντάσεις γύρω από την κατανομή και τη διαχείριση του χρόνου θα γίνονται εκρηκτικότερες. Σε αυτήν τη διαδικασία, μοιραία το υπόδειγμα της μερικής απασχόλησης φαίνεται πως προσφέρει κάποιον εύλογο συμβιβαστικό δρόμο...
Με ποιον τρόπο είναι προτιμότερη η αντιμετώπιση αυτών των εκρηκτικών πιέσεων; Με την περιχαράκωση στο προηγούμενο καθεστώς διευθέτησης (και ρόλων) ή με μια συνολικότερη αναδιάταξη; Το ερώτημα είναι τελικώς ρητορικό, διότι η επιλογή της επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Οι μετασχηματισμοί μπορεί να είναι άνισοι και συχνά επώδυνοι, αλλά κινούνται σε τροχιά χωρίς γυρισμό...
Το βασικό υλικό του παρόντος βιβλίου αποτέλεσε η διπλωματική εργασία του Γιάννη Δενδρινού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, υπό την επίβλεψη της Ματίνας Γιαννακούρου, δικηγόρου, επιστημονικής συνεργάτιδας της ΟΚΕ Ελλάδας. Ο συγγραφέας επιθυμεί να ευχαριστήσει, επίσης, την Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, για την ενθάρρυνση και την υλοποίηση αυτής της εκδοτικής προσπάθειας, όσο και, κυρίως, επειδή "η επιστημονική της παρουσία και ο μαχητικός και καθαρός λόγος της δίνουν ζωντάνια και ποιότητα στο δημόσιο διάλογο για ζητήματα απασχόλησης, κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας".

Ασημακόπουλος Κώστας
Ο Κώστας Ασημακόπουλος (Μυτιλήνη, Μάιος 1936 - Σεπτέμβιος 2020) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους συγγραφείς που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες αλλά από πολύ νωρίς ασχολήθηκε τόσο με το θέατρο, ως σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, όσο και με τον κινηματογράφο. Έγραψε περισσότερα από 35 σενάρια ταινιών και 5 θεατρικά έργα. Έγραψε τα μυθιστορήματα: "Η γενιά των αιχμαλώτων", "Ο βασιλιάς και το άγαλμα" (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), "Φόνοι στη Σπάρτη", "Το δέντρο που χορεύει", "Η Αλτάνα της Πάργας" (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), "Το πηγάδι με τ' άστρα" (μυθιστορηματική βιογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Στ'), "Στο ρέμα των κορυδαλλών", "Οι ψυχές της Σαμοθράκης" και "Ο χορός των κληρονόμων", τις συλλογές διηγημάτων "Του Ιερού Λόχου", "Ο χορός του Οσμάν Τάκα" (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), "Τα παιδιά", και πολλά θεατρικά έργα που παίχτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο του "Ελένη Αλταμούρα", παιζόταν συνεχώς επί δύο χρόνια στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στη Ρουμανία. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και στα κινεζικά.
Τιμήθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, τρεις φορές με το κρατικό βραβείο θεάτρου, με το διεθνές Premio Pirandello (1988), με βραβείο από τη Γαλλική Ακαδημία "Art Sciences et Lettres" και με το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.