Πόλεμοι του 21ου αιώνα
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση του πλανήτη στο ξεκίνημα τούτης της χιλιετίας; Ο Ιγνάσιο Ραμονέ αναλύει τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα (παγκοσμιοποίηση, οικουμενική ηγεμονία των ΗΠΑ), με αφορμή μερικά γεγονότα που σημάδεψαν το γύρισμα του αιώνα, από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας ως την 11η Σεπτεμβρίου. Τροφοδοτημένοι με το εύφλεκτο υλικό καινοφανών συνθηκών (όπως η υποβάθμιση του κράτους προς όφελος ποικίλων "δικτύων") αλλά και κληροδοτημένων από παλιά προβλημάτων (όπως το "αιώνιο" μεσανατολικό ζήτημα), οι πόλεμοι του 21ου αιώνα θα έχουν καινούργια μορφή (π.χ. υπερτρομοκρατία, εκστρατείες τιμωρίας σε βάρος ολόκληρων χωρών, πρόκληση οικονομικής-κοινωνικής κατάρρευσης). Σε σύνδεση με τις γεωπολιτικές συγκυρίες, αλλά με συνέπειες που τις υπερβαίνουν, οι ολοένα εντεινόμενες ανισορροπίες του οικοσυστήματος και το πρόσφατο άλμα προς το άγνωστο της βιοτεχνολογίας φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητα, ή ακόμα και την επιβίωση, της ανθρωπότητας. Σ' αυτό το ζοφερό τοπίο, όπου νέοι φόβοι πανικοβάλλουν τους ανθρώπους και νέες απειλές σφυρίζουν πάνω απ' τα κεφάλια τους, ο Ραμονέ δεν αρκείται στο μοιρολατρικό στοχασμό: υποδεικνύει το σκίρτημα της ελπίδας στα νέα κινήματα των πολιτών, τα οποία δεν μπορούμε πια να ονομάζουμε περιθωριακά.
Πλησής, Κυριάκος
Ο Κυριάκος Πλήσης γεννήθηκε στην Ακανθού της Αμμοχώστου το 1929. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και εργάστηκε επί μια πενταετία ως δάσκαλος. Εν συνεχεία σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Λονδίνου. Εργάστηκε στο Α' Γυμνάσιο Αμμοχώστου ως καθηγητής, υποδιευθυντής και γυμνασιάρχης. Το 1973 προήχθηκε σε επιθεωρητή φιλολογικών μαθημάτων. Από το 1975 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και λυκειάρχης σε διάφορα σχολεία. Το 1985 έγινε σχολικός σύμβουλος και συνταξιοδοτήθηκε το 1989.
Ασχολήθηκε, εκτός από την εκπαίδευση, και με τη λογοτεχνία, ιδιαίτερα με την ποίηση και το δοκίμιο. Βραβεύτηκε τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Δύο φορές για τις συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί" 1972, και "Μετά τη χρεοκοπία του δόγματος" 1992, και μια φορά για την ποιητική του συλλογή: "Γραφή οδύνης" 1975. Το 1997 το βιβλίο του "Δοκίμιο περί έρωτος και άλλα δοκίμια" βραβεύτηκε με το βραβείο του Χρήστου Μαλεβίτση. Συνεργάζεται τακτικά με τα περιοδικά "Νέα Παιδεία" και "Ευθύνη" και εκτάκτως με άλλα κυπριακά και ελλαδικά περιοδικά.