Αρχαία ελληνική ζωγραφική
Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής τόσο στις πρωιμότατες φάσεις της (Κρήτη, Θήρα, Μυκήνες) όσο και στην κλασική, ύστερη και ρωμαϊκή περίοδο.
Οι σωζόμενες τοιχογραφίες και αγγειογραφίες προσφέρουν πρωτότυπες απόψεις της τέχνης αυτής, υπάρχουν όμως και οι περιγραφές των χαμένων για πάντα έργων, οι λεγόμενες "εκφράσεις". Αυτές στην Αναγέννηση γίνονται αντικείμενο μελέτης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ανασυγκρότησής τους από τους καλλιτέχνες της εποχής. Η "Συκοφαντία" π.χ. του Sandro Botticelli είναι ανασυγκρότηση μιας "έκφρασης" του Λουκιανού, οι δε "Εικόνες" των Φιλοστράτων εμπνέουν πολλούς Αναγεννησιακούς καλλιτέχνες.
Για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού αξιοποιήθηκε όλη η σχετική βιβλιογραφία, ενώ η εικονογράφηση περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές περιπτώσεις που ήταν δυνατόν να εντοπιστούν. Έτσι κατοχυρώνεται η μελέτη της αρχαίας ζωγραφικής, της τέχνης την οποία οι Αρχαίοι, σύμφωνα με τις πηγές, θαύμαζαν περισσότερο από τη γλυπτική.

Κοντογιαννίδης Τάσος Κ.
Ο Τάσος Κοντογιαννίδης γεννήθηκε στο ακριτικό χωριό Κομνηνά Ξάνθης. Τελείωσε το Γυμνάσιο Σταυρουπόλεως Ξάνθης, σπούδασε στην Πάντειο και τη Νομική στην Αθήνα, και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας με δάσκαλο τον Σπύρο Μελά στην Αθήνα και στις ΗΠΑ. Τιμήθηκε με
βραβεία και επαίνους από την Ακαδημία Αθηνών, το Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Μπότση, την «Εστία» Νέας Σμύρνης και τη Γερμανική Ραδιοφωνία «Ντόιτσε Βέλε» για διάφορες εργασίες του. Τιμήθηκε, επίσης, από τον Δήμο Ξάνθης το 2016 με το χρυσό μετάλλιο της πόλεως «για την προσφορά του στην κοινωνία και στον άνθρωπο».
Εργάστηκε ως ρεπόρτερ σε πολλές μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς (Αθήνα 984, ΕΡΤ) και στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel», καθώς και ως ανταποκριτής σε μεγάλες εφημερίδες της επαρχίας και ελληνικές στη Νέα Υόρκη. Πραγματοποίησε, επίσης, πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό. Διάφορα ιστορικά του αφιερώματα, που προβλήθηκαν από το «Mega Channel», έτυχαν μεγάλης επιτυχίας με πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 2003, στο σχολείο όπου φοίτησε, προσφέρει κάθε χρόνο μεγάλα χρηματικά ποσά στους εισαχθέντες στα ΑΕΙ, στους πρώτους όλων των τάξεων και στους αριστούχους.
Έχει γράψει δεκαπέντε ιστορικά και πολιτικά βιβλία. Δύο από αυτά, Η απαγωγή της Τασούλας και Το έγκλημα στου Χαροκόπου, έγιναν μπεστ σέλερ.
(Πηγή: "Εκδόσεις Άγκυρα", 2023)