Λογιστικά πληροφοριακά συστήματα
Τα Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα έρχονται να καλύψουν τις ελλείψεις της παραδοσιακής Λογιστικής, σε σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις πληροφόρησης της διοίκησης ενός οργανισμού.
- Έχουν τη δυνατότητα συλλογής πολυάριθμων δεδομένων ικανών να τροφοδοτήσουν εκτός από τις βασικές απαιτήσεις της Λογιστικής και άλλα πληροφοριακά συστήματα.
- Τα συλλεγόμενα δεδομένα, εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία, μπορεί να περιέχουν και ποιοτικά στοιχεία, με προορισμό την παραγωγή γενικότερης και σφαιρικότερης πληροφόρησης, με τελικό στόχο τη διευκόλυνση λήψης δύσκολων αποφάσεων.
- Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν, αφ' ενός μεν την αυτόματη συλλογή δεδομένων σε ορισμένες περιπτώσεις, αφ' ετέρου την πολύμορφη και ταχύτατη παραγωγή πληροφόρησης.
- Παρέχεται η δυνατότητα, τόσο της αναλυτικής πληροφόρησης, όσο και της γενικευμένης, που μπορεί να οδηγεί, εκτός από τις διαπιστώσεις και σε εκτιμήσεις και προβλέψεις.
Μεγάλο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνει η παρουσίαση των λειτουργιών των πιο συνηθισμένων διαχειριστικών εφαρμογών ενός οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα αναπτύσσο-νται σε έκταση οι εφαρμογές
- Εμπορική Διαχείριση (πωλήσεις, τιμολόγηση, αγορές, διαχείριση πελατών, προμηθευτών και αποθήκης).
- Γενική Λογιστική Β' και Γ' κατηγορίας
- Λοιπές εφαρμογές (Αξιόγραφα, Πάγια, Μισθοδοσία, Κοστολόγηση).
Σε κάθε εφαρμογή παρατίθενται πλήθος οθονών και παραδειγμάτων, παρουσιάζονται τα δεδομένα εισόδου, καθώς και τα αποτελέσματα, που παρέχονται και επεξηγούνται, οι ενημερώσεις, που γίνονται με την καταχώρηση κάθε παραστατικού. Κάθε κεφάλαιο συμπληρώνεται με πρακτικές εφαρμογές και ασκήσεις.

Σολωμός Διονύσιος
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1798, από αριστοκρατική οικογένεια. Το 1808 στάλθηκε στην Ιταλία για σπουδές και σπούδασε νομικά. Μετά από δέκα χρόνια επιστρέφει στη Ζάκυνθο με γερή φιλολογική μόρφωση. Εκείνη την εποχή γίνεται δεκτός σε μια φιλολογική οργάνωση όπου αναγνωρίζεται ως στιχουργός. Στο τέλος του 1828 εγκαταλείπει τη Ζάκυνθο και εγκαθίσταται στη Κέρκυρα για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Το 1833 ένα σοβαρό οικογενειακό γεγονός τον ταράζει, ο ετεροθαλής αδελφός του δηλώνει στις λιμενικές αρχές την κληρονομιά από τον πατέρα του και τη διεκδικεί. Όλα τα χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα γιατί, όπως υποστηρίζεται, "δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνηματα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής". Όταν ο Σολωμός γύρισε από την Ιταλία, έφερε μαζί του ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Αργότερα δημιουργεί αυτοσχέδια σονέτα και τέλος λυρικά ποιήματα. Το πρώτο εκτενές ποίημα του Σολωμού είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" που είναι γραμμένος σε τετράστιχες στροφές. Ο Σολωμός πέθανε το Φεβρουάριο του 1857 από εγκεφαλική συμφόρηση. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν στην αρχή σε ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σολωμός ως ποιητής απέκτησε φήμη από τα νεανικά του χρόνια και ότι με το πέρασμα των δεκαετιών το ποιητικό του έργο δεν ξεπεράστηκε.