Το παιδικό βιβλίο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία

Εκδότης:
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Έτος:
2014
ISBN:
9789604849901
Σελίδες:
384
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το παιδικό βιβλίο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Το παιδικό βιβλίο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία
Μελέτες για τη θεωρία και τη θεματολογία της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, τη διδακτική του ποιήματος, τη φιλαναγνωσία, τις λέσχες ανάγνωσης, τη δημιουργική γραφή και έκφραση - Το βιβλίο γνώσεων.
Στο Πρώτο Μέρος παρουσιάζονται μελέτες για τη θεωρία και τη θεματολογία της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Αρχικά, και μέσα από ένα φάσμα βιβλίων της ελληνικής αλλά και της μεταφρασμένης λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, επιχειρείται να ανιχνευθεί ο ρεαλισμός τους και να επισημανθούν οι λεπτές εκφάνσεις του. Στη συνέχεια, σε σειρά μελετών, προσεγγίζονται από την πλευρά της διαπολιτισμικότητας και της οικολογικής θεωρίας σύγχρονα βιβλία της παιδικής και της εφηβικής λογοτεχνίας. Επίσης μελετάται ο τρόπος αφήγησης του μαγικού ρεαλισμού σε έργα Ελλήνων συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας. Τέλος, περιγράφοντας το "λογοτεχνικό" μάθημα των Μαθηματικών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των δυσχερειών που προσφέρει ένα κείμενο (αποσπασματική εικόνα, υπονοούμενες εκφράσεις, αφαιρετικότητα), εξετάζονται οι αντιλήψεις που το διαπνέουν.
Το βιβλίο γνώσεων αποτελεί την αποκλειστική πραγμάτευση του Δεύτερου Μέρους. Πρόκειται για μια εν πολλοίς ανερεύνητη ακόμη περιοχή στην ελληνική πραγματικότητα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, το βιβλίο γνώσεων εξετάζεται στο πλαίσιο των τριών πόλων της αναγνωστικής/δημιουργικής διαδικασίας: του συγγραφέα, του κειμένου και του αναγνώστη.
Στο Τρίτο Μέρος παρατίθενται μελέτες στο πλαίσιο της διδακτικής πρακτικής και ιδιαίτερα της δημιουργικής γραφής. Αρχικά, προτείνεται ένα σχέδιο για την προσέγγιση του ποιήματος, το οποίο στηρίζεται στην εμπειρία των μαθητών και συνδέεται με την εμπλοκή τους στην πρωτογενή δημιουργία. Στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα ερευνητικής δραστηριότητας, προτείνουμε ένα σχέδιο φιλαναγνωσίας που στηρίζεται στην οικοσυστημική θεωρία. Ακολούθως, η μελέτη για τις λέσχες ανάγνωσης έχει στόχο τη στοιχειοθέτηση μιας θεωρίας με πρακτικές παραμέτρους για ένα θέμα που, τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζεται στην ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να καλλιεργήσει και θεατρόφιλους, όπως το θέατρο και φιλαναγνώστες, με πεδίο βιβλία λογοτεχνίας προτείνουμε ορισμένες δράσεις οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένες θεωρητικές αρχές.
Τέλος, αναπτύσσεται θεωρητικά και περιγράφεται εμπειρικά ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής (από την αφήγηση στην περίληψη) και ακολούθως η παραγωγή συνθετότερου γραπτού, και στη συνέχεια "κινηματογραφικού" λόγου (από την περίληψη στη δημιουργία μιας ιστορίας, ή από την εικονιστική αποτύπωση στη δημιουργία αυτοσχέδιας/χειροποίητης "ταινίας" μικρού μήκους).
Τίτλος βιβλίου:Το παιδικό βιβλίο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία
Εκδότης:Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Συντελεστές βιβλίου:Παπαδάτος Γιάννης Σ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789604849901
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2014
Κατηγορίες:Παιδικά - Εφηβικά > Παιδική Λογοτεχνία Θεωρία και Δοκίμια

Παπαδάτος Γιάννης Σ.

Παπαδάτος Γιάννης Σ.
Ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος κατάγεται από τα Ζερβάτα Κεφαλονιάς. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και κριτικός βιβλίου. Σπούδασε παιδαγωγικά και πολιτικές επιστήμες. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα "Τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην ελληνική παιδική πεζογραφία (1975-1990): λογοτεχνική και κοινωνιοπαιδαγωγική προσέγγιση". Έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος σε σχολεία της Κεφαλονιάς και της Αθήνας και ως σχολικός σύμβουλος στη Γλυφάδα και στην Αθήνα. Έχει αρθρογραφήσει ή αρθρογραφεί μόνιμα στα έντυπα "Λέσχη των Εκπαιδευτικών" (1993-2004), "UNICEF και Κόσμος" (1999-2006), "Ithaca" (2000-2004), "Καθημερινή" (2003-2006), "Διαβάζω" (1992-2010), "Ο Μικρός Ευκλείδης" (2004-2008) και "Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας" (1986-2003) όπου συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού και κατά τα έτη 1993-1997 είχε την επιμέλεια ύλης. Εργασίες του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε διάφορα έντυπα (Εκπαιδευτική Κοινότητα, Αντιτετράδια Εκπαίδευσης, Λέσχη των Εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτική Λέσχη, Σελιδοδείκτης, Μανδραγόρας, Ελίτροχος, Νέο Επίπεδο, Περίπλους, Γράμματα και Τέχνες, Αυγή, Ithaca, In focus, Καθημερινή κ. ά.). Έχει συμμετάσχει στις ομάδες συγγραφής των Ανθολογίων του Δημοτικού Σχολείου των Γ΄-Δ΄ (“Το σκολειό του κόσμου”) και Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων (“Με λογισμό και μ΄ όνειρο”). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας, στη "διδακτική" προσέγγιση της ποίησης και στο δοκίμιο. Από το 1996 έως το 2012 έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με την παιδική λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Επίσης, έχει διδάξει κατά καιρούς σχετικά μαθήματα στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα και στην εξομοίωση των πτυχίων των δασκάλων στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου καθώς και μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και συμμετάσχει σε προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (“Παραμύθια”, “Καινοτόμες δράσεις φιλαναγνωσίας”). Έχει βραβευτεί, το 1997, από τον Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου για Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας καθώς από τον ίδιο φορέα, το 2016, για τη συνολική προσφορά του στην Παιδική Λογοτεχνία (Βραβείο “Πηνελόπη Δέλτα”).

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες