Φιοντόρ Ντοστογιέσφκι: Τα γυμνά μάτια

Τα "Γυμνά μάτια" του Θανάση Τριαρίδη είναι ένα δοκίμιο (ή κάτι σαν δοκίμιο -συχνά στιχουργημένο· ίσως σχεδίασμα;) για τον Ντοστογιέφσκι. Μια πλακέτα 48 σελίδων από τις εκδόσεις "Σαιξπηρικόν".
Είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς με συγκεκριμένη μορφολογία που ξεκινάνε οι εκδόσεις "Σαιξπηρικόν", η οποία θα επικεντρωθεί σε κείμενα που βρίσκονται (: εξοκέλλουν) στο μεταίχμιο των λογοτεχνικών ειδών.
"...Η νύχτα αυξάνεται. Είμαστε πλασμένοι για την αγάπη. Διαβάζω τις μαρτυρίες από τα δίδυμα του Μέγκελε - τα παιδιά στα οποία ο Μέγκελε έκανε ευγονικά πειράματα. Ο Μέγκελε μας αγαπούσε - τον είχαμε για πατέρα μας. Η Κόλαση είναι μια θρησκευτική εφεύρεση - οι άνθρωποι καίγονται από τους ανθρώπους, μόνο από τους ανθρώπους. Εντωμεταξύ η αγάπη.
Η αγάπη στο στομάχι της Κόλασης. Μια αστραπή στο δόντι του σκύλου. Μια αστραπή στο δόντι του ήσκιου (που κάποτε ήταν ο σκύλος). Να ξαναδιαβάζεις τα βιβλία μέχρι το τέλος. Να πεθάνεις με τα μάτια ανοιχτά. Κι όταν σου τα κλείνουν, συντονισμένοι στην εθιμοτυπία, αυτά να μένουν κοκαλωμένα. Σαν τα μάτια του έφηβου κούρου, που τα έφαγαν τα ψάρια στο βυθό. "
[Μισή ανάσα να αργούσε θα 'χαμε φιληθεί.]
Τίτλος βιβλίου: | Φιοντόρ Ντοστογιέσφκι: Τα γυμνά μάτια | ||
---|---|---|---|
Υπότιτλος βιβλίου: | ή το πώς να ζει κανείς με τον μπαλτά | ||
Εκδότης: | Σαιξπηρικόν | ||
Συντελεστές βιβλίου: | Τριαρίδης Θανάσης (Συγγραφέας) | ||
ISBN: | 9789608965454 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
Σειρά εκδότη: | Δοκίμιο | Σελίδες: | 45 |
Στοιχεία έκδοσης: | Φεβρουάριος 2008 | Διαστάσεις: | 21x12 |
Κατηγορίες: | Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία |
Τριαρίδης Θανάσης
Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 60 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια – ανάμεσα σε αυτά τα μυθιστορήματα Ο άνεμος σφυρίζει την Κουπέλα, τα μελένια λεμόνια, τα Χλωρά Διαμάντια, τα ποιητικά βιβλία Ich Bebe, Θα σας περιμένω, Για τους άγνωστους σφαγμένους, τα παραμύθια Ονειρεύτηκα τα Λευκά Χριστούγεννα, το Περίσσιο παιδί κ.α. Επί χρόνια διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες δυτικού πολιτισμού καθώς και εργαστήρια πυροδότησης θεατρικής γραφής. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr/tag/thanasis-triaridis/).
Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 30 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους ο Μένγκελε, ο Οιδίνους, το Lebensraum, η τριλογία Leopold, Football, HIV το Πλυντήριο, η Κουκούλα, ο Frankenstein 3.R, κ.α.) Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 60 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, των Η.Π.Α. και της Κύπρου, καθώς και στο Διαδίκτυο. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Στα χρόνια 2007-2020 έκανε πάνω από 1500 σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες του δυτικού πολιτισμού. To 2020 μαζί με την Αγγελική Τριαρίδου έφτιαξε την Ανοιχτή Διαδικτυακή Ακαδημία Τα μελένια λεμόνια (όπου μέχρι σήμερα -2024- έχουν γίνει πάνω από 600 διαδικτυακά σεμινάρια για τον δυτικό πολιτισμό).
Από το 2017 ως το 2019 διοργάνωσε θεματικά Εργαστήρια Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής (όπου γράφτηκαν 135 πρωτότυπα θεατρικά έργα). Από το 2019 έφτιαξε μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη την Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, όπου μέχρι σήμερα (2024) έχουν γραφτεί περισσότερα από 200 πρωτότυπα θεατρικά έργα.
(Πηγή: "Εκδόσεις Gutenberg", 2024)
- Για τους άγνωστους σφαγμένους (2022)
- Αν είσαι, είμαι (2021)
- Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα (2020)
- Το περίσσιο παιδί (2019)
- Τριλογία: Leopold. Football. HIV (2019)
- Θα σας περιμένω (2018)
- Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα (2018)
- Ζόοτ (2017)
- Lacrimosa ή Το απέπρωτο (2016)
- Lebensraum (2016)
- Οιδίνους (2016)
- Zyklon ή Το πεπρωμένο (2015)
- Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές (2015)
- Wstawac (2013)
- Μένγκελε (2013)
- Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια (2012)
- Τα χλωρά διαμάντια, το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων (2011)
- La ultima noche ή Οι καρχαρίες (2011)
- Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε (2010)
- Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική (2010)
- Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα (2009)
- Ονειρεύτηκα τα λευκά Χριστούγεννα (2009)
- Το κόψε κόψε ή Όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται (2009)
- Ich bebe (2008)
- Τα μελένια λεμόνια (2007)
- Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα (2006)
- Η μουγγή καμπάνα (2003)
- Τζιότο (2002)
- Η παγωμένη καρδιά των ευτυχισμένων ανθρώπων (2002)
- Το χαραγμένο σιτάρι (2002)
- Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε (2002)
- Λεονάρντο (2002)
- Μιχαήλ Άγγελος (2002)
- Ραφαήλ (2002)
- Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα (2000)