Ήρθε το χαρτί
"Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω σε όσους ξαγρυπνάνε
από το άγχος τους σκεπτόμενοι τη θητεία που έρχεται."
... Πας σ' έναν τυπά εκεί μπροστά, σε κοιτάει και ρωτάει το θεϊκό: "Δεν πιστεύω να έχεις κινητό με κάμερα μαζί σου!" Τον κοιτάς, του πετάς ένα "Όχι βέβαια", γελάτε κι οι δυο σαν μαλάκες, βγάζετε και μια σέλφι...
Τα βράδια στη σκοπιά έλεγα τον πόνο μου στο σμαρτ-φον και έτσι μιλήθηκε - γράφτηκε - σώθηκε "Ήρθε το χαρτί", το πρώτο έβερ γκουγκλ τοκ μπουκ, με τις εμπειρίες μου στο κέντρο κατάταξης, στη μονάδα και μετά η αντίστροφη μέτρηση, το ΛΕΛΕμετρο*.
... πάρε μαζί σου ό,τι σκοτώνει έντομα! Μην πας έτσι στον πόλεμο μ' αυτά τα πλάσματα!
"Απολύομαι ψαρούκλες τα μαλιά μου κάνουν μπού..."
Αυτό ήταν!"ΛΕΛΕ" Σταματάω κάπου εδώ και τρέχω φωνάζοντας!
Στρατιώτης Υγειονομικού, Κωνσταντίνος Μαλιάτσης 2017 Γ' ΕΣΣΟ.
*"Λήξη Ενός Λανθασμένου Έτους" ή "Λέω Επιτέλους Λόγια Ελευθερίας"

Rousseau, Jean - Jacques, 1712-1778
Jean - Jacques Rousseau (1712-1778). Εξ αιτίας της άτυχης παιδικής ζωής του εγκατέλειψε 16 ετών το καλβινιστικό σπίτι του στη Γενεύη και προσεχώρησε στον Καθολικισμό. Δεν είχε ποτέ συγκροτημένη εκπαίδευση, οι γνώσεις του όμως υπερεπαρκούσαν ώστε το 1742 να δουλέψει στο Παρίσι ως ιδιωτικός δάσκαλος σε σπίτια ευγενών. Ο Ρουσώ γνωρίστηκε με τον Diderot, για του οποίου την "Εγκυκλοπαίδεια" έγραψε άρθρα μουσικής θεωρίας. Ζούσε ανύπαντρος με την Therese Levasseur, με την οποία είχε 5 παιδιά που μεγάλωναν σε ορφανοτροφείο. Επειδή καταδικάστηκαν τα γραπτά του από τον επίσκοπο του Παρισιού και κινδύνευε να φυλακιστεί, εγκατέλειψε ο Ρουσώ το Παρίσι και εγκαταστάθηκε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, από το 1762 στην Ελβετία και κατά τα έτη 1767-1770 στην Αγγλία.
Στην πολιτική φιλοσοφία του ζητούσε ο Ρουσώ ίδια δικαιώματα για όλους τους πολίτες, με δημοκρατική διακυβέρνηση και κοινωνικό έλεγχο. "Οι άνθρωποι γεννιώνται καλοί από τη φύση τους και διαφθείρονται από την κρατούσα εκκλησία, την κακή παιδεία και τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες. Ο μόνος δρόμος για να βελτιωθούν είναι να αφεθούν ελεύθεροι". Το έργο του "Du contrat social" (1762), το οποίο ανήκει στα θεμελιώδη έργα υπέρ της σύγχρονης δημοκρατίας, περιέχει τις αρχές της κοινωνικής θεωρίας του Ρουσώ, στην οποία είναι απαραίτητος ο πολιτικά υπεύθυνος πολίτης. Σε ανάλογο βαθμό επηρέασε τις μετέπειτα εξελίξεις και η εκπαιδευτική θεωρία του.
Ο Ρουσώ συνέθεσε έργα συμφωνικής μουσικής και έγραψε μυθιστορήματα, τα οποία επηρέασαν τη λογοτεχνία της εποχής του. Θεωρείται ότι προετοίμασε με το φιλοσοφικό του έργο το δρόμο για τη γαλλική επανάσταση.