Κείμενα στην οικονομική της άμυνας και της ασφάλειας
Σύμφωνα με τον Adam Smith στον "Πλούτο των Εθνών" (1776), τα δύο βασικά καθήκοντα του ηγεμόνα -του κράτους- είναι η προστασία της κοινωνίας αφενός από εξωτερικές απειλές, αφετέρου από την αδικία με τη θέσπιση θεσμών απονομής δικαιοσύνης. Ουσιαστικά ο Adam Smith αναφέρεται στις δύο διαστάσεις της εθνικής ασφάλειας: την εσωτερική και την εξωτερική. Η εθνική ασφάλεια και άμυνα είναι το τυπικό παράδειγμα ενός δημόσιου αγαθού, στην παραγωγή του οποίου οι χώρες επενδύουν οικονομικούς πόρους και τμήμα του εθνικού εισοδήματός τους. Η οικονομική της άμυνας και της ασφάλειας εισάγει και χρησιμοποιεί τα αναλυτικά και μεθοδολογικά εργαλεία της οικονομικής και διοικητικής επιστήμης στη μελέτη και ανάλυση του συγκεκριμένου τομέα.
Τα κεφάλαια του συλλογικού τόμου καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων της άμυνας και της ασφάλειας, προσφέροντας στον αναγνώστη μια σφαιρική εικόνα του συγκεκριμένου κλάδου της οικονομικής επιστήμης.
Οι συγγραφείς πραγματεύονται θέματα, όπως τη σχέση της οικονομίας και του πολέμου, το κόστος των ενόπλων συγκρούσεων, τα οικονομικά του πολέμου και οι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί, θέματα εφοδιαστικής στην άμυνα και διοίκησης προμηθειών, το έγκλημα και το σωφρονιστικό σύστημα, τρομοκρατία και αγορές, πληροφόρηση και ασφάλεια, αξιολόγηση συστημάτων συντήρησης υλικού. Απευθύνεται τόσο σε προπτυχιακούς όσο και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε όσους σταδιοδρομούν επαγγελματικά στον τομέα της εθνικής άμυνας και την ασφάλειας.

Στασινόπουλος, Μιχαήλ Δ., 1903-2002
Μιχαήλ Δ. Στασινόπουλος (1903-2002). Ο Μιχαήλ Δ. Στασινόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (αποφοίτησε το 1924) και αναγορεύτηκε διδάκτωρ στην ίδια σχολή (1934). Εισηγητής, πάρεδρος και σύμβουλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος (1966) του Συμβουλίου Επικρατείας, πραγματοποίησε παράλληλα και ακαδημαϊκή καριέρα ξεκινώντας από τη θέση του υφηγητή Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διατελώντας διαδοχικά έκτακτος, τακτικός καθηγητής και Πρύτανης (1951-1957) της Παντείου, επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων του Μπορντώ και του Παρισιού. Το 1968 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών και ένα χρόνο αργότερα απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, λόγω της καταγγελίας του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών ως παράνομου. Με τη μεταπολίτευση εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής Επικρατείας και μετά το δημοψήφισμα έγινε πρόεδρος της δημοκρατίας για έξι μήνες. Το επιστημονικό συγγραφικό έργο του Στασινόπουλου συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομολογίας στο χώρο του διοικητικού δικαίου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομάδας των Δώδεκα και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Επιθεώρησις Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου". Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε από τις σελίδες του περιοδικού "Η Διάπλασις των Παίδων", με δημοσιεύσεις στίχων και πεζογραφημάτων, αρχικά με το ψευδώνυμο Μεσσηνιακή Ακτή και αργότερα με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο, επίσημα ωστόσο εμφανίστηκε το 1920 με δημοσιεύσεις ποιημάτων και μεταφράσεων από γάλλους ποιητές στο περιοδικό "Μούσα", ενώ ποιήματα, πεζογραφήματα, δοκίμια και ταξιδιωτικά κείμενα δημοσίευσε σε διάφορα αθηναϊκά έντυπα, κυρίως στη "Νέα Εστία". Το 1949 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή που είχε τίτλο "Ποιήματα". Ακολούθησε η συλλογή "Ποιήματα - Δύο εποχές" (1979), ενώ εξέδωσε επίσης το μυθιστόρημα "Η δίκη" και το παιδικό πεζογράφημα "Η συντροφιά μας", ταξιδιωτικά κείμενα και δοκίμια. Στο χώρο της μετάφρασης ασχολήθηκε με συγγραφείς όπως οι Μαίτερλιγκ, Μορεάς, Ανρί Μπατάιγ, Ντωντέ, Ζιντ και άλλοι. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Μιχαήλ Στασινόπουλου βλ. Τέλλος Άγρας, "Στασινόπουλος Μιχ. Δ.", στη "Μεγάλη ελληνική εγκυκλοπαίδεια", τ. 22. Αθήνα, Πυρσός, 1933, Θεόδωρος Ξύδης, "Στασινόπουλος Μιχαήλ", στη "Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της νεοελληνικής λογοτεχνίας", τ. 12, Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. [1968], Κώστας Στεργιόπουλος (επιμ.), "Μιχ. Δ. Στασινόπουλος" στο "Η ελληνική ποίηση· Ανθολογία-γραμματολογία· Η ανανεωμένη παράδοση", Αθήνα, Σοκόλης, 1980, και χ.σ., "Στασινόπουλος Μ. Δ.", στο "Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό", τ. 9α, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).