Σπουδή στη νοητική αναπηρία
Η υλοποίηση του "Σχολείου για Όλους" προϋποθέτει, πρωτίστως, την κατανόηση της αναπηρίας. Μόνο η σπουδή των εκδοχών της θα επιτρέψει σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, ειδικούς Παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, γονείς και κοινωνικούς εταίρους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών με ή δίχως αναπηρία, καθώς και να τους ενδυναμώνουν ψυχοκοινωνικά στο πλαίσιο μιας από κοινού εκπαίδευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η παρούσα μονογραφία, η οποία επικεντρώνεται στη νοητική αναπηρία. Η παρουσίαση των σύγχρονων ερευνητικών δεδομένων και των διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων θα συμβάλει ώστε κάθε αναγνώστρια και αναγνώστης να αντιληφθεί τι είναι πραγματικά νοητική αναπηρία και πώς μπορεί να εκπαιδεύεται το άτομο με νοητική αναπηρία.
Ειδικότερα, η εργασία αυτή διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο Πρώτο Μέρος επιχειρείται μια διεπιστημονική ερμηνεία του όρου "νοητική αναπηρία", καθώς η πολυπλοκότητα και η ιστορική διαδρομή του -συνυφασμένη με την ύπαρξη του ανθρώπου- την καθιστούν αναγκαία. Στο Δεύτερο Μέρος αναδεικνύονται θεματικές που έχουν σχέση με την εκπαίδευση του ατόμου με νοητική αναπηρία, αφού η κοινωνική συμβίωση μαζί του είναι αποκλειστικά θέμα εκπαίδευσης.

Κουσούλης Λευτέρης
Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Τελείωσε το Λύκειο Μολάων. Μετά την Πάντειο συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία πάνω στο πολιτικό φαινόμενο. Για λίγα χρόνια δούλεψε ως ωρομίσθιος καθηγητής. Εργαζόμενος τις τελευταίες δεκαετίες περί την πολιτική και την επικοινωνία, συναντήθηκε με οδηγό μια αντίληψη εγγύς και απέναντι, με τα πολιτικά γεγονότα, την πολιτική πράξη και τους εκφραστές της. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στον λόγο, το περιεχόμενο και τις σημασίες, ως μέσα -έσχατα μέσα- της πολιτικής σύγκρουσης. Σήμερα αρθρογραφεί πάνω στη δυναμική του παρόντος.
(Πηγή: "Εκδόσεις Αρμός", 2024)