Μπαρ. Οινογνωσία
Σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, η προσφορά ενός ποτού αποδεικνύει φιλοξενία. Το είδος του ποτού που προσφέρεται διαφέρει από χώρα σε χώρα και είναι ανάλογο με το κλίμα που επικρατεί, την ώρα της ημέρας, τα έθιμα κτλ. Επειδή αντικειμενικές συνθήκες σε πολλές περιοχές δεν επέτρεπαν ή δεν επιτρέπουν την εύκολη προμήθεια των διαφόρων ποτών από τους καταναλωτές, δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις με αντικείμενο την προμήθεια και τη διάθεση ποτών στους καταναλωτές είτε σε χονδρική είτε σε λιανική μορφή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που διαθέτουν έναντι αμοιβής διάφορα ποτά, κυρίως αλκοολούχα, σε μικρές ποσότητες (μερίδες). Οι επιχειρήσεις αυτές χαρακτηρίζονται με το γενικό όνομα Μπαρ (Bar) και μπορεί να λειτουργούν είτε ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις είτε ως τμήματα μεγαλύτερης επιχείρησης, όπως είναι ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο, ένα επιβατικό πλοίο κτλ.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για τον φοιτητή, τον επαγγελματία ή τον μάνατζερ μιας επιχείρησης μπαρ, με οποιαδήποτε μορφή κι αν λειτουργεί αυτή.
Σε αυτό παρουσιάζονται:
• Ο σχεδιασμός και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης μπαρ, με αναφορά στις αρχές οργάνωσης, ελέγχου και διοίκησης.
• Η εγκατάσταση και ο εξοπλισμός του μπαρ σε μηχανήματα και σκεύη.
• Τα κυριότερα αλκοολούχα ποτά τα οποία προτιμούν οι καταναλωτές και ο τρόπος παρασκευής τους.
• Οι ελληνικοί και ξένοι οίνοι, οι αφρώδεις οίνοι και η μπίρα.
• Η τεχνική παρασκευής και σερβιρίσματος ποτών, αλκοολούχων και μη.
• Οι προμήθειες, η αποθήκευση και ο έλεγχος των προϊόντων.
• Η κοστολόγηση-τιμολόγηση και η σύνταξη καταλόγου.
• Ζητήματα που αφορούν την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και τη διαχείριση κινδύνων.

Σολομός, Αλέξης, 1918-2012
Κεφαλλονίτης από καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών, στη Νομική Σχολή Αθηνών, στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου και μεταπολεμικά στο Royal Academy του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Εργαστήριο Πισκάτορ στη Νέα Υόρκη. Στην Κατοχή δούλεψε ως ηθοποιός, ενδυματολόγος, μεταφραστής και κριτικός κινηματογράφου. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού "Τετράδιο" (1944) και συνεργάτης αθηναϊκών εφημερίδων. Το θεατρικό του έργο "Ο τελευταίος ασπροκόρακας" παίχτηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κουν και τον επόμενο χρόνο "Το μονοπάτι της λευτεριάς" απ' το θίασο του Γιώργου Παππά και Μελίνας Μερκούρη. Η σκηνοθετική του σταδιοδρομία άρχισε στη Νέα Υόρκη το 1947, συνεχίστηκε στο Λονδίνο και τελικά στην Αθήνα, με πρώτη παράσταση την "Κληρονόμο" στο Θέατρο Μουσούρη. Ως σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, μόνιμος (1950-1964) κι αργότερα έκτακτος, ανέβασε συνολικά εκατόν δύο θεατρικά έργα. Άλλα εξήντα πέντε σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους, στο Κ.Θ.Β.Ε., στην Ε.Λ.Σ. και στο δικό του θίασο, "Προσκήνιο" (1967-1978), καθώς επίσης στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α. ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Χρημάτισε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Ρ.Τ. (1975) και δυο φορές διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Έγραψε δώδεκα βιβλία με θεατρικά θέματα. Διακρίσεις: Ταξιάρχης του Φοίνικα, Βραβείο Ακαδημίας, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, σε ηλικία 94 χρονών.