Θεωρία της μουσικής εκμάθησης για νεογένηττα και παιδιά μικρής ηλικίας
Ποια περίοδο θεωρείτε σημαντική για την πρώτη επαφή με τη μουσική για τα παιδιά σας; Πριν τη γέννηση, όταν το βρέφος είναι ημερών, όταν είναι έξι μηνών ή μεγαλύτερο;
Ερωτήματα σημαντικά στα οποία απαντά το βιβλίο του πρωτοπόρου καθηγητή μουσικοπαιδαγωγού Edwin Gordon. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η χρονική περίοδος από τη γέννηση έως την προσχολική ηλικία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του έμφυτου μουσικού δυναμικού του παιδιού, ο Gordon διατυπώνει τη σημαντική Θεωρία της Μουσικής Εκμάθησης.
Σύμφωνα με τη θεωρία του, η μουσική μπορεί να διδαχθεί με τους ίδιους μηχανισμούς με τους οποίους μαθαίνεται η μητρική γλώσσα, που είναι βαθιά επηρεασμένη από το μουσικό περιβάλλον όπου ζει το παιδί, από την πρώιμη παιδική ηλικία. Πρωταρχικός στόχος της μεθόδου είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην έννοια της ακουστικότητας μέσω μελωδικής και ρυθμικής αγωγής.
Φιλοδοξώντας να ανοίξει νέους δρόμους σε σχέση με την αναγκαιότητα της μουσικής «έκθεσης» των παιδιών, το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς, καθηγητές μουσικής, παιδαγωγούς της πρώιμης παιδικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, φοιτητές παιδαγωγικών και μουσικών τμημάτων αλλά και γονείς, που θέλουν να καλλιεργήσουν νέες οπτικές μουσικής εκπαίδευσης σε αυτή τη νεαρή ηλικιακή ομάδα.
Κορδώσης Μιχαήλ Σ.
Ο Μιχαήλ Κορδώσης, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου, δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, καθώς και στο NE Normal University της Chang-Chun, Ji-lin, Kίνα (ως επισκέπτης καθηγητής), Βυζαντινή ιστορία και Ιστορική γεωγραφία. Το έργο του αφορά κυρίως σε ιστορικογεωγραφικές μελέτες του Ελλαδικού και ευρύτερα του Βυζαντινού χώρου (περιοχή Κορίνθου στους μέσους χρόνους, Μεσαιωνική Πελοπόννησος, Βυζαντινά Γιάννενα και Άρτα, Ομηρική Ιθάκη, Ιστορικογεωγραφικά πρωτοβυζαντινής εποχής, Σχέσεις του Βυζαντίου με την Ανατολή κ.λπ.), καθώς και στις επαφές του Βυζαντίου με την Ινδία και κυρίως την Κίνα (Δρόμος του μεταξιού, Σινό-βυζαντινές σχέσεις, ιδίως από τον 4ο ως τον 9ο αι. μ.Χ. κ.λπ.).
(Πηγή: "Εκδόσεις Παπαζήση", 2023)