Λέρος
Η Λέρος, ένα από τα βόρεια νησιά του δωδεκανησιακού συμπλέγματος, ανήκε στην αρχαιότητα όχι στο δωρικό, όπως όλα τα νοτιότερα από αυτή νησιά, αλλά στον ιωνικό χώρο, μαζί με την Πάτμο, τους Λειψούς και άλλα μικρότερα. Η ιωνική απαλότητα είναι αποτυπωμένη στα υπέροχα τοπία της και ακόμη στην ομιλία των σημερινών κατοίκων που, αντίθετα με τη διάλεκτο των νοτιότερων νησιών, είναι στρωτή και απαλλαγμένη από τραχύτητα. Η Μίλητος, η μεγάλη μητρόπολη της Ιωνίας, υπήρξε το κέντρο και η πρωτεύουσα για τα ιωνικά νησιά, ενώ συγχρόνως αυτά αποτελούσαν το απαραίτητο συμπλήρωμα της μιλησιακής «χώρας», μια προέκταση της μέσα στο χώρο του Αιγαίου. Αλλά η ζωή στη Λέρο μαρτυρείται αρκετές χιλιετίες νωρίτερα, από τη νεολιθική περίοδο έως την παλαιοχριστιανική, τη βυζαντινή και την ιπποτική περίοδο, έως και τις ημέρες μας.
Τίτλος βιβλίου: | Λέρος |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Από την Προϊστορία έως το Μεσαίωνα |
---|
Εκδότης: | Υπουργείο Πολιτισμού. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Μιχαηλίδου, Μαρία (Συγγραφέας) Δρελιώση - Ηρακλείδου, Αναστασία (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789602144800 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Αρχαιολογικοί Οδηγοί | Σελίδες: | 46 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 2006 | Διαστάσεις: | 27x17 |
---|
Κατηγορίες: | Γενικά Βιβλία > Ταξιδιωτικοί Οδηγοί - Χάρτες > Ελλάδα Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία |

Férey, Caryl
Ο Καρίλ Φερέ γεννήθηκε στην Καέν το 1967 και είναι συγγραφέας, ταξιδευτής και σεναριογράφος. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού αστυνομικού και νουάρ μυθιστορήματος με τα βιβλία του "Haka" και "Utu", με θέμα τους Μαορί (βραβείο Sang d'Encre 2005, βραβείο Michel Lebrun 2005 και βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος SNCF du Polar 2005). Η επιτυχία του κορυφώθηκε με το "Ζουλού" (2008), που απέσπασε ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία (Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2008, Μεγάλο Βραβείο Αναγνωστριών του περιοδικού "ELLE" 2008, βραβείο μυθιστορήματος νουάρ του διεθνούς φεστιβάλ Quais du Polar 2009, βραβείο μυθιστορήματος νουάρ του σάιτ Bibliobs του περιοδικού "Nouvel Observateur" 2009, μεγάλο βραβείο γαλλικού μυθιστορήματος νουάρ του διεθνούς φεστιβάλ του Μπον 2009, Βραβείο Κριτικών για μυθιστόρημα μυστηρίου 2009 και βραβείο Jean Amila Meckert 2009). Επηρεασμένος από τον Godard, τον Jacques Brel, τον Rene Char ή τους Noir Desir, η προτίμησή του στρέφεται στην έκρηξη, στους καταπιεσμένους, στις γυναίκες, στην ομορφιά του κόσμου... Γράφει επίσης έργα για παιδιά, για μουσικούς, για το θέατρο και το ραδιόφωνο.