Ο πολιτικός Σαίξπηρ
Η μελέτη αυτή εστιάζεται στην πολιτική πλευρά του σαιξπηρικού έργου, που έχει διχάσει τους σχολιαστές του: Πολλοί διατείνονται πως ο ποιητής ήταν υπέρμαχος της απόλυτης μοναρχίας, της ιεραρχίας, της τάξης και "μισόδημος", εχθρός του λαού. Αντίθετα, άλλοι υποστηρίζουν πως στάθηκε οξύς επικριτής της εξουσίας - αναγκαίου κακού και πηγής πλείστων δεινών για χώρες και λαούς.
Με τη δεύτερη άποψη συντάσσεται ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου. Και επιχειρεί την αποδεικτική της, αναλύοντας τα κυριότερα σαιξπηρικά έργα που ασχολούνται με αυτό το "κυρίαρχο θέμα", όπως το ονομάζει ο ίδιος.
Εξετάζεται, ακόμα, η (τόσο αμφιλεγόμενη) στάση του ποιητή απέναντι στον λαό. Καθώς και το πρόβλημα της "ταυτότητας" του Σαίξπηρ, σε συνάρτηση με την πληθωρική παρουσία της θεατρικής πράξης στο έργο του. Τέλος, η στάση του απέναντι στο χρήμα και στην τρέλα, πραγματική ή πλαστή.
Λεμπέση, Μαρία
Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία και Ανθρωπολογία από την Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι. Έκανε σπουδές σωματικής έκφρασης και χορού στο Παν/μιο της Σορβόννης-Ρaris III και φοίτησε στις σχολές θεάτρου των Marcel Marceau και Jacques Lecoq. Δίδαξε θεατρολογία και θεατρική παιδεία στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ως υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτατων και είναι από πενταετίας υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Αυλώνα.