Αρχαία ελληνικά προβλήματα αριθμητικής
Οι αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και γενικά οι ασχολούμενοι με τα μαθηματικά, συνέτασσαν κατά καιρούς "χάριν αιδιάς", διάφορα χαριτωμένα έμμετρα προβλήματα. Συλλέκτες αλλά και δημιουργοί τέτοιων προβλημάτων υπήρξαν ο Πυθαγόρειος Σωκράτης (6ος π.Χ. αιώνας), ο Μητρόδωρος ο Σάμιος (5ος αιώνας) και διάφοροι ανώνυμοι. Πολλά από τα προβλήματα αυτά περιέχονται στην "Ελληνική Ανθολογία".
Η λύση των περισσοτέρων προβλημάτων είναι απλή και οδηγεί σε πρωτοβάθμιες εξισώσεις ή σε απλά γραμμικά συστήματα. Περιέχεται όμως στη συλλογή αυτή και το περίφημο "Βοεικό Πρόβλημα" του Αρχιμήδους του οποίου η λύση είναι αρκετό δύσκολη.
Πολλά από τα προβλήματα έχουν χαρακτηριστικό ονόματα, όπως "το πρόβλημα του Ευκλείδου", "το πρόβλημα του Διοφόντου", "το πρόβλημα των Μουσών", "το πρόβλημα του Ομήρου", "το Βοεικό πρόβλημα", "το Παίγνιο του Νικομόχου", "το πρόβλημα του Ωρονόμου" κ.ά.
Στο παρόν βιβλίο περιέχονται και διάφορες απλές ασκήσεις και θεωρήματα της θεωρητικής αριθμητικής, καθώς και αριθμητικό παιχνίδια, που έχουν συλλεχθεί από έργα διαφόρων Αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, Ευκλείδου, Νικομάχου, Θέωνος του Σμυρναίου, lαμβλίχου και άλλων ανωνύμων. Σημειώνουμε ότι η επιλογή των διαφόρων προβλημάτων και ασκήσεων έγινε με γνώμονα την ανεξαρτησία τους από τη γεωμετρία.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τον φιλόλογο, Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων και εκλεκτό φίλο Γεώργιο Μανουσόπουλο για τη βοήθειά του στην πραγματοποίηση της συγγραφής αυτής.
Ευάγγελος Σπανδάγος
Τίτλος βιβλίου: | Αρχαία ελληνικά προβλήματα αριθμητικής |
---|
Εκδότης: | Αίθρα |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Σπανδάγος, Ευάγγελος Κ., 1940-2020 (Συγγραφέας) Σπανδάγου, Ρούλα (Επιμελητής)
|
ISBN: | 9789608333222 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Ιστορικό και Ερευνητικό Βιβλίο | Σελίδες: | 158 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Ιούλιος 2007 | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Σημείωση: | Πρόλογος: Παύλος Ν. Δημοτάκης. |
---|
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Θετικές > Μαθηματικά |

Πανούσης Γιάννης Απ.
Ο Γιάννης Απ. Πανούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μεγάλωσε στον Κολωνό και στον Λόφο Σκουζέ. Σπούδασε στη Νομική Αθήνας [πτυχίο], στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών [πτυχίο] κι αναγορεύθηκε διδάκτωρ στο Πουατιέ της Γαλλίας [1978].
Δίδαξε ως καθηγητής εγκληματολογικά μαθήματα στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης [1978-1997] και στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ [1997-2012]. Εξελέγη Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης [1997] και βουλευτής ΔΗΜΑΡ [2012-14].
Έχει δημοσιεύσει 20 βιβλία και 300 άρθρα εγκληματολογικού/ σωφρονιστικού περιεχομένου και συμμετείχε σε δεκάδες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε επιστημονικούς φορείς.
Με το ψευδώνυμο Γιάννης Απαρθινός έχει δημοσιεύσει 4 ποιητικές συλλογές [1975, 1977, 1978, 1984, εκδ. Διογένης] και μία [Μοιρόγραφτο] με το όνομά του [2018, εκδ. Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ] – συμμετέχει με 24 ποιήματα στο συλλογικό «4Χ4» [μαζί με Κ. Κρεμμύδα, Τρ. Κωτόπουλο και Ν. Φωτόπουλο] [εκδ. Α-Ω, 2021].
Έχει εκδώσει ένα θεωρητικό βιβλίο Δίκαιο και άδικο, αθώοι και ένοχοι, Καλό και Κακό στην αστυνομική μυθοπλασία [εκδ. Παπαζήσης, 2021], καθώς και ένα βιβλίο με αστυνομικά διηγήματα Ο Φάνης Κρέμος ανα-λύει κι επι-λύει αστυνομικά αινίγματα [εκδ. Κύφαντας, 2021].
(Πηγή: "Εκδόσεις Ι. Σιδέρης", 2022)