Θέματα φιλοσοφίας: Αρχαία, βυζαντινή και νεότερη φιλοσοφία
Με την παρούσα έκδοση επιχειρείται μέσα από την παρουσίαση ποικίλων αλλά και συνδεόμενων μεταξύ τους θεμάτων, που αφορούν τα γνωστικά πεδία της Κοσμολογίας, Λογικής, Αισθητικής, Πολιτικής, Ρητορικής και Εκπαίδευσης, τα οποία εμπεριέχονται στον ευρύ επιστημονικό κλάδο της Φιλοσοφίας, να αναδειχτεί η ενότητα και η συνέχεια που υπάρχει ανάμεσα στις τρεις χρονικά σημαντικές περιόδους της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, της Αρχαίας, της Βυζαντινής και της Νεότερης Φιλοσοφίας. Μελετώντας κάποιος επιμελώς το μεγάλο υλικό που περιλαμβάνεται σε αυτόν τον τόμο θα διαπιστώσει ότι η Αρχαία φιλοσοφία αποτέλεσε ένα στέρεο και καλό υπόβαθρο για τη μελέτη και έρευνα της Βυζαντινής, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε ένα αρκετά καλό υπόστρωμα για τη Νεότερη φιλοσοφία.
Επομένως, πρόθεση δεν είναι μόνο η συγκέντρωση του ερευνητικού έργου μου, το οποίο βρίσκεται διασκορπισμένο σε ποικίλα επιστημονικά περιοδικά, αλλά πολύ περισσότερο η συνειδητοποίηση αφενός της αδιάκοπης συνέχειας της Ελληνικής Φιλοσοφίας από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και από εκεί στα Νεότερα χρόνια. Αφετέρου πρόθεση μου είναι να κατανοηθεί σε βάθος το πόσο μεγάλη συνάφεια όσον αφορά στο φιλοσοφικό στοχασμό υπάρχει ανάμεσα στους διανοητές-φιλοσόφους αυτών των περιόδων. [...]
(από τον πρόλογο της συγγραφέως)
Κόκκοτας, Παναγιώτης Β.
Ο Παναγιώτης Β. Κόκκοτας γεννήθηκε στα Σπανέικα Αρκαδίας και σπούδασε Φυσική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία του ΙΚΥ, σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα. Έχει γράψει πολλά σχολικά εγχειρίδια Φυσικών Επιστημών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς επίσης και άλλα βιβλία σχετικά με την εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων που λειτουργούν με το σύστημα των κριτών. Είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης για την Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (Ε.ΔΙ.Φ.Ε.) στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιούνται Πανελλήνια Συνέδρια, Χειμερινά Σχολεία Υποψηφίων Διδακτόρων και εκδίδεται το τριμηνιαίο περιοδικό "Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών - Έρευνα και Πράξη", του οποίου είναι διευθυντής έκδοσης. Από το 1987 έως σήμερα διδάσκει το μάθημα "Διδακτική των Φυσικών Επιστημών" στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.