Γεωργία και γεωργικά συστήματα στον κόσμο
Η μορφή γεωργίας που επικρατεί σε ένα δεδομένο τόπο και χρόνο είναι το αποτέλεσμα της μακραίωνης ανθρώπινης δραστηριότητας για την παραγωγή τροφίμων.
Το πλήθος και η διαφοροποίηση των παραγόντων που προσδιορίζουν τη γεωργική δραστηριότητα σε κάθε τόπο δημιούργησαν στο πέρασμα των αιώνων διάφορες μορφές γεωργίας, οι οποίες επίσης χαρακτηρίζονται από μια εξελικτική πορεία εντός της ίδιας περιοχής. Η γεωργία των σήμερα αναπτυγμένων χωρών, μέσα από τρεις «γεωργικές επαναστάσεις» που συνέβησαν από την εποχή της πρώιμης γεωργικής περιόδου έως την εποχή μας, διαμορφώθηκε στη σύγχρονη εκβιομηχανισμένη γεωργία.
Σε ένα δεδομένο τόπο και χρόνο οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια συστήματα παραγωγής. Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με παρόμοια συστήματα παραγωγής μπορούν να ταξινομηθούν σε μια κατηγορία η οποία επιτρέπει την αντίληψη της γεωργίας που εφαρμόζεται στον τόπο αυτό ως ένα διακριτό γεωργικό σύστημα.
Με τα ζητήματα του μετασχηματισμού της γεωργίας στην πορεία του χρόνου και της χωρικής κατανομής και μελέτης των γεωργικών συστημάτων στο σύγχρονο κόσμο ασχολείται το παρόν βιβλίο. Ακολουθώντας τη διάσταση του χρόνου διατρέχει την εξέλιξη της γεωργίας με κεντρικούς σταθμούς τις τρεις γεωργικές επαναστάσεις, οι οποίες δημιούργησαν τις συνθήκες ριζικών μεταβολών στον τρόπο άσκησής της και στη συνέχεια, ακολουθώντας τη διάσταση του χώρου, μελετά τα κύρια γεωργικά συστήματα που επικρατούν σήμερα σε γεωγραφικές ενότητες χωρών του ονομαζόμενου αναπτυγμένου κόσμου: των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και του Νέου Κόσμου, κύριους εκφραστές της σύγχρονης εκβιομηχανισμένης γεωργίας, των χωρών της Μεσογειακής ζώνης, όπου η εξελικτική πορεία της γεωργίας και τα συστήματα παραγωγής συγκροτούν ένα ιδιαίτερο τύπο γεωργίας και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας, στις οποίες το ενδιάμεσο πέρασμα στη σοσιαλιστική οργάνωση της γεωργίας προσδιόρισε μια διαφορετική πορεία των γεωργικών συστημάτων και της γεωργίας αγοράς που προέκυψε τελευταία στις χώρες αυτές.
Το βιβλίο έρχεται να συνεισφέρει στην κατανόηση των συνθηκών που διαμόρφωσαν στην πορεία του χρόνου τη σύγχρονη γεωργία και ιδιαίτερα στην κάλυψη του κενού που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία στο πεδίο των γεωργικών συστημάτων.

Forster, E. M., 1879-1970
Ο Edward Morgan Forster θεωρείται ένας από τους μεγάλους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1879 και αποφοίτησε από το Κινγκς Κόλλετζ του Καίμπριτζ το 1897. Εκτός από τα πέντε ονομαστά μυθιστορήματά του ανάμεσα στα οποία το "Χάουαρτνς Έντ" (1910), ο Φόρστερ εξέδωσε άλλα 19 έργα: δύο βιογραφίες, δύο βιβλία από τις εμπειρίες του στην Αλεξάνδρεια, στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, ένα σενάριο και το λιμπρέττο της όπερας Μπίλυ Μπαντ. Δύο μυθιστορήματά του είναι εμπνευσμένα από την Ιταλία "Εκεί που οι άγγελοι φοβούνται να πατήσουν" (1905) και "Δωμάτιο με θέα" (1908). Το "Πέρασμα στην Ινδία" (1924) πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Οι δύο συλλογές διηγημάτων του έχουν για τίτλο "Ουράνια συλλογή" (1911) και "Αιώνια στιγμή" (1928). Στις μελέτες του ανήκουν: "Απόψεις για το μυθιστόρημα" (1927), "Η συγκομιδή του Άμπινγκερ" (1936) και "Δύο ζήτω για τη δημοκρατία" (1951). Πέθανε τον Ιούνιο του 1970.