Γαστρονομία και έρωτας
Δύο ενστικτώδεις επιθυμίες -συχνά και πάθη καταστροφικά- που αφορούν την αυτοσυντήρηση και την αναπαραγωγή, άρα την επιβίωση και τη συνέχιση της ζωής. Η γαστρονομία και ο έρωτας, που συναρτώνται απόλυτα με τις πέντε αισθήσεις αλλά και την ευφυΐα μας.
To βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη, αλλά και τον συσχετισμό της γαστρονομίας με τον έρωτα, αξιολογώντας παράλληλα ποικίλους χώρους εστίασης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και καταγράφοντας για πρώτη φορά τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και Κοινωνικής Δικτύωσης που ασχολούνται με τη σύγχρονη γαστρονομία.
- Η Γαστρονομία. Τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής, η ανασκόπηση της ελληνικής γαστρονομίας και των επιρροών της, η Γαλλία, πατρίδα της Υψηλής Γαστρονομίας και οι πρωταγωνιστές της, τα θέματα της παγκόσμιας διατροφής, τα Κινήματα Κοινωνικής Γαστρονομίας και η Μοριακή Γαστρονομία.
- Ο Έρωτας. Οι απόψεις των ειδικών, οι σχέσεις μεταξύ έρωτα και γαστρονομίας, οι ποικίλες εκδηλώσεις σεξουαλικής συμπεριφοράς και οι παρεξηγημένες ηδονές του αρχαίου φιλόσοφου Επίκουρου.
- Η Πρακτική Γαστρονομία. Οι προσωπικές επιλογές του συγγραφέα μεταξύ ποικίλων χώρων εστίασης (παραδοσιακής, διεθνούς και μοντέρνας κουζίνας).
Η γαστρονομία και ο έρωτας, τα τόσο ζωτικά και κυρίαρχα θέματα της καθημερινής μας ζωής προσεγγίζονται θεωρητικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά και ιστορικά. Παράλληλα η πρακτική γαστρονομία αποτελεί έναν πρωτότυπο, ενημερωτικό αλλά και αμερόληπτο χρηστικό οδηγό.

Τόκα - Καραχάλιου Μελίτα
Η Μελίτα Τόκα - Καραχάλιου (1940-2022) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η καταγωγή της μητέρας από Σμύρνη και του πατέρα από Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Α.Π.Θ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Sorbonne στις οπτικοακουστικές μεθόδους διδασκαλίας. Δίδαξε σε πολλά σχολεία το ιδεόγραμμα (σχηματικό ποίημα) και έδωσε πολλές διαλέξεις με το ίδιο θέμα. Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Συγγραφείς της Μεσογείου (Γαλλία) και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Κύπρου. Ποιήματά της μεταφράστηκαν σε πέντε ξένες γλώσσες. Πολλές διακρίσεις και δημοσιεύσεις σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2010 τιμήθηκε στο Παρίσι από τις Χρυσές Λέξεις της Γαλλοφωνίας με το μετάλλιο για το "διάλογο των πολιτισμών". Το 2012 ο Γάλλος Πρόξενος την τίμησε για την προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό. Από τις 10 ποιητικές της συλλογές, οι οκτώ είναι δίγλωσσες. Μετέφρασε έργα από τη γαλλική στην ελληνική και από την ιταλική στην ελληνική. Το δοκίμιό της "Από τον Θεόκριτο στο λογογράφημα" μεταφράστηκε στο Ελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence το 1998 από την Renee Jacquin. Η ποιητική της συλλογή "Ανάφλεξη στιγμών" παρουσιάστηκε από τον Julien Blaine (περιοδικό Doc(k)s) στο φεστιβάλ ποίησης "Φωνές της Μεσογείου", Lodeve 2007, Γαλλία. Το 2013 η Renaissance Francaise, κίνημα πολιτιστικό στη Γαλλία, την τίμησε με αργυρό μετάλλιο για την προσφορά της στον πολιτισμό. Το περιοδικό "Το Κοράλλι" έκανε αφιέρωμα για το έργο της το 2015 στο τεύχος 6. Στο βιβλίο-μελέτη του Πέτρου Γκολίτση, "Η "άλλη" ποιητική Θεσσαλονίκη", εκδόσεις Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2016, γίνεται κριτική μελέτη στο λογοτεχνικό της έργο.