Διγλωσσία και κοινωνία
[...] Πρόκειται για μια συνθετική εργασία, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό ερευνητικό κενό που ήταν ακόμα πιο αισθητό, λόγω των ραγδαίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.
[...] Ο τρόπος με το οποίο η συγγραφέας του βιβλίου καταγράφει, συζητά και ερμηνεύει τα προβλήματα που αναφέρονται στη διγλωσσία, είναι μεθοδολογικά άψογος. Αποσαφηνίζει για πρώτη φορά το φαινόμενο της διγλωσσίας σε όλες του τις διαστάσεις με ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση των παρεμβολών, των δανείων, της εναλλαγής των γλωσσικών κωδίκων, καθώς επίσης των παραγόντων διατήρησης και εγκατάλειψης της μητρικής γλώσσας. Με την ίδια επιστημονική ακρίβεια και πληρότητα, μελετά τις έννοιες: γλώσσα, ταυτότητα, εθνικισμός, εθνικότητα, εθνότητα, εθνοτικότητα, και τις μεταξύ τους σχέσεις σ' ένα σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο, χωρίς συναισθηματικές και διαισθητικές αντιλήψεις, οι οποίες κυριαρχούσαν στους παραδοσιακούς ορισμούς. Η εμπλοκή της γλώσσας σε πολιτικής φύσεως θέματα γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στην περίπτωση των μειονοτικών γλωσσών. Πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά θέματα που οφείλει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
[...]
Τίτλος βιβλίου: | Διγλωσσία και κοινωνία |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Η κοινωνιογλωσσολογική πλευρά της διγλωσσίας: Η ελληνική πραγματικότητα |
---|
Εκδότης: | Προσκήνιο |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Σελλά - Μάζη, Ελένη (Συγγραφέας) Μπαλοπούλου, Αθηνά (Επιμελητής)
|
ISBN: | 9789607057785 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Γλωσσολογία / Μεταφρασεολογία | Σελίδες: | 263 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Ιανουάριος 2001 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Σημείωση: | Πρόλογος: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης |
---|
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία |

Dumas, Alexandre, 1802-1870
Ο Αλέξανδρος Δουμάς (πατήρ), Γάλλος μυθιστοριογράφος και δραματικός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1802 και πέθανε το 1870. Είχε δυνατή φαντασία και μεγάλη ενεργητικότητα. Γραφέας σε συμβολαιογραφείο στην αρχή, μελέτησε με πάθος την ιστορία της πατρίδας του και άρχισε να γράφει, σε συνεργασία με άλλους δύο, κωμειδύλλια. Ακολούθως, έγραψε πολλά ρομαντικά δράματα και κωμωδίες και εν συνεχεία επιδόθηκε στο ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. "Οι τρεις σωματοφύλακες" και "Ο Κόμης Μοντεχρήστος" τον έκαναν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν προικισμένος με το χάρισμα να διηγείται και να συναρπάζει με τον τρόπο που έγραφε. Ο Αλέξανδρος Δουμάς μετέφερε με επιτυχία το ρομαντισμό στο θέατρο και έδωσε στο μυθιστόρημα μια λαϊκή μορφή τέχνης. Η γονιμότητά του υπήρξε καταπληκτική. Έγραψε 257 τόμους μυθιστορήματα και 25 τόμους με θεατρικά έργα, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους "στρατηγούς", καθώς έλεγε, των οποίων αυτός ήταν ο "Ναπολέων". Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε για τον Δουμά: "Δεν είναι απλώς Ευρωπαίος, είναι παγκόσμιος".
Ο Αλέξανδρος Δουμάς άφησε την τελευταία του πνοή το 1870. Το 2002 ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο όπου είναι θαμμένες λαμπρές προσωπικότητες της Γαλλίας.