Ομήρου Οδύσσεια

Εκδότης:
Ηρόδοτος
Έτος:
2022
ISBN:
9789604854288
Σελίδες:
1024
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Χωρίς εικόνα
Τιμή εκδότη:€53,00
Η τιμή μας: €47,70
Ομήρου Οδύσσεια
Έπειτ' από 5.090 έτη πλέω νοερώς με φάρον τον Ομηρικόν Λόγον δια την Ιθάκην (Λευκάδα), πατρίδα γαΐαν του Οδυσσέως Λαερτιάδου (Ομήρου)· τούτος δε ο υπείροχος πλόος είναι Α.Ν.Α.Π.Λ.Ο.Υ.Σ. έτι Οδυσήι νόστω. Το όνομα «Όμηρος» ταυτίζεται με το όνομα Οδυσσεύς Λαερτιάδης και είνε κωδικοποιημένον ψευδώνυμον εκ των εβδομήκοντα δύο γραμματικών του Ονομακρίτου επί Τυράννου των Αθηναίων Πεισιστράτου, 538-527 π.Χ.
Ο. ΟΔΥΣΣΕΥΣ - Μ. ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - Η. ΗΔΕ - Ρ. ΡΗΣΕΙΣ - Ο. ΟΜΑΡΤΗΣΑΝΤΩΝ - Σ. ΣΥΝΕΛΕΞΕΝ
Ο Οδυσσεύς συνέλεξε μαρτυρίας και λόγους των συνεκστρατευσάντων.
Ο Όμηρος δεν ήτο τυφλός, πάντα τα οπτικά ερεθίσματα - περιγραφαί και παρομοιώσεις - παραπέμπουν εις ορώντ' άνθρωπον, μάλιστα δε οξυδερκή· τον «ετύφλωσαν» χάριν ετύμου ίνα ετυμολογήται εκ του: «ο μη ορών».
Οι 72 γραμματικοί του Ονομακρίτου - τρεις ανά ραψωδίαν - [3χ24=72] διέσωσαν τα Ομηρικά έπεα μεταγράψαντες αυτά από τον πεζόν λόγον εις δακτυλικόν εξάμετρον· επιτηδές έγραψαν το επιπλέον μοναδικόν [Ν]. [...]
Τίτλος βιβλίου:Ομήρου Οδύσσεια
Εκδότης:Ηρόδοτος
Συντελεστές βιβλίου:Όμηρος (Συγγραφέας)
Ντοβόρης, Αριστοτέλης Α. (Μεταφραστής)
ISBN:9789604854288
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2022, 1η έκδοση
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία > Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς

Όμηρος

Όμηρος
Αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής, ο μεγαλύτερος από τους ποιητές όλων των αιώνων, με τον οποίο αρχίζει η έντεχνη ελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Όμηρο είναι ελάχιστες και αυτές ασαφείς. Τον τόπο γέννησής του διεκδικούν πολλές πόλεις. Πιο πιθανή πατρίδα του όμως θεωρείται η Σμύρνη, αιολική αποικία, που αργότερα προστέθηκε στην ιωνική συμπολιτεία. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το ότι ο ποιητής γνώριζε πολύ καλά την περιοχή της, όπως αποδεικνύουν οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί στην ποίησή του. Γνώριζε ακόμα καλά τις ακτές του Αδραμυτηνού κόλπου, το όρος Ίδη, την πεδιάδα του Σκάμανδρου κ.λπ., τα οποία είδε ο ποιητής με τα μάτια του και έγιναν θέατρα των αγώνων των ηρώων του. Άγνωστο είναι το πότε έζησε ο Όμηρος. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί στα ποιήματά του ότι έζησε πολύ αργότερα από τα τρωικά. Κατά τον Ηρόδοτο (Β΄ 53) ο Όμηρος έζησε 400 χρόνια νωρίτερα απ' αυτόν και, σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, πρέπει να έζησε κατά τα μέσα του 9ου αι. π.Χ. Τέλος η παράδοση ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός πρέπει να απορριφθεί, γιατί είναι ασυμβίβαστη με τη λεπτή παρατήρηση της φύσης που υπάρχει στο έργο του. Έγραψε: α) την "Ιλιάδα" της οποίας η υπόθεση εκτυλίσσεται σε 51 ημέρες και 15.700 στίχους. Θέμα της είναι η "μήνις του Αχιλλέως" εναντίον του Αγαμέμνονα και οι συμφορές που επακολούθησαν. Κανονικά λοιπόν έπρεπε να ονομαστεί Αχιλληίδα, επειδή όμως ο ποιητής παρεμβάλλει σ' αυτήν πολλά γεγονότα του πολέμου που έγιναν γύρω από το Ίλιο (= Τροία), γι' αυτό πήρε το όνομα "Ιλιάς" β) την "Οδύσσεια" της οποίας τα περιστατικά διαρκούν 41 ημέρες και αναπτύσσονται σε 12.100 στίχους. Θέμα της είναι ο "νόστος" (= επιστροφή) του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη. Άλλα έργα που αποδίδονται στον Όμηρο είναι: οι "Ομηρικοί ύμνοι", η "Βατραχομυομαχία", ο "Μαργίτης". Χαρακτηριστικό της τέχνης του Ομήρου είναι ότι τα έπη του έχουν αρχή, μέση και τέλος και ότι με τα αλλεπάλληλα επεισόδια κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του ακροατή μέχρι το τέλος. Ο θαυμασμός για τα έπη του Ομήρου διατηρήθηκε αμείωτος από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, γι' αυτό και διδάσκεται σ' όλα τα σχολεία της Ευρώπης, ως ο μεγαλύτερος ποιητής και παιδαγωγός των αιώνων. Τα ομηρικά έπη έχουν μεταφραστεί σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου, καθώς και στην ελληνική δημοτική, από τους Ι. Πολυλά, Αργ. Εφταλιώτη, Ζ. Σιδέρη, Ν. Καζαντζάκη, Ι. Κακριδή κ.ά.

Άλλα έργα του συγγραφέα:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες