Ο Έρως στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων

Η φιλοσοφική θεώρηση του θέματος: Ανθολογία φιλοσοφικών κειμένων, χωρίων· κεφάλαια ερμηνείας των πολιτισμών
Εκδότης:
Ζήτρος
Έτος:
2006
ISBN:
9789608437654
Σελίδες:
822
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ο Έρως στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων
Τιμή εκδότη:€31,80
Η τιμή μας: €28,62
Ο Έρως στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων
Ο τόμος περιέχει τις θέσεις των Ελλήνων φιλοσόφων περί του έρωτος. Μετά από αναφορά στη θρησκεία και τη μυθολογία, το βάρος δίνεται στις περί έρωτος διδαχές των φιλοσόφων, από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Ακολουθεί επίμετρο με τις απόψεις βυζαντινών φιλοσόφων.

Ακόμη, περιλαμβάνει σελίδες για τη μνηστεία, το γάμο, την παρθενία, την παλλακεία, τη μοιχεία, την πορνεία, τον εταιρισμό και τον παιδαγωγικό έρωτα.

Ο πολιτισμός των Ελλήνων, κυριότατα "ερωτικός" υπό πάσα έννοια (έρως των σωμάτων, των ψυχών, των αξιών κ.τ.λ.), "συγκρίνεται" στο τελευταίο κεφάλαιο με τους ζωντανούς και σήμερα πολιτισμούς της οικουμένης (Εβραϊκός, Κινεζικός, Ινδικός, Ισλαμικός, Ευρωπαϊκός, Αμερικανικός) και επισημαίνεται η διαφορά τους.
Τίτλος βιβλίου:Ο Έρως στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων
Υπότιτλος βιβλίου:Η φιλοσοφική θεώρηση του θέματος: Ανθολογία φιλοσοφικών κειμένων, χωρίων· κεφάλαια ερμηνείας των πολιτισμών
Εκδότης:Ζήτρος
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Λογγίνος (Συγγραφέας)
Μάρκος, Διάκονος (Συγγραφέας)
Γρηγόριος ο Νύσσης (Συγγραφέας)
John, Climacus, Saint, 6th cent. (Συγγραφέας)
Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (1316-1388) (Συγγραφέας)
Μάξιμος ο Ομολογητής (Συγγραφέας)
Φώτιος Α΄ ο Μέγας (Συγγραφέας)
Συμεών ο Νέος Θεολόγος (Συγγραφέας)
Στηθάτος, Νικήτας (Συγγραφέας)
Ηλίας ο Έκδικος (Συγγραφέας)
Κάλλιστος Καταφυγιώτης (Συγγραφέας)
Πρόκλος (Συγγραφέας)
Πλωτίνος (Συγγραφέας)
Όμηρος (Συγγραφέας)
Ησίοδος (Συγγραφέας)
Παρμενίδης (Συγγραφέας)
Εμπεδοκλής (Συγγραφέας)
Πλάτων (Συγγραφέας)
Αριστοτέλης 385-322 π.Χ. (Συγγραφέας)
Ζήνων ο Κιτιεύς (Συγγραφέας)
Αθήναιος ο Ναυκρατίτης (Συγγραφέας)
Επίκουρος (Συγγραφέας)
Πλούταρχος (Συγγραφέας)
Διογένης ο Λαέρτιος (Συγγραφέας)
Καραγιάννης, Γεώργιος Σ., 1936- , δρ. φιλοσοφίας (Μεταφραστής)
Καραγιάννης, Γεώργιος Σ., 1936- , δρ. φιλοσοφίας (Επιμελητής)
Λυπουρλής, Δημήτριος Δ., 1934-2018 (Υπεύθυνος Σειράς)
Μαυρόπουλος, Θεόδωρος Γ. (Υπεύθυνος Σειράς)
Ζήτρος, Κωνσταντίνος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789608437654
Σειρά εκδότη:Αρχαίοι Συγγραφείς
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2006
Σημείωση:Πρόλογος: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος. Εισαγωγή, περίληψη, σχόλια: Γεώργιος Στ. Καραγιάννης.
Κατηγορίες:Ψυχολογία
Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία > Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς
Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία > Βυζαντινή Γραμματεία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία > Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία

Όμηρος

Όμηρος
Αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής, ο μεγαλύτερος από τους ποιητές όλων των αιώνων, με τον οποίο αρχίζει η έντεχνη ελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Όμηρο είναι ελάχιστες και αυτές ασαφείς. Τον τόπο γέννησής του διεκδικούν πολλές πόλεις. Πιο πιθανή πατρίδα του όμως θεωρείται η Σμύρνη, αιολική αποικία, που αργότερα προστέθηκε στην ιωνική συμπολιτεία. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το ότι ο ποιητής γνώριζε πολύ καλά την περιοχή της, όπως αποδεικνύουν οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί στην ποίησή του. Γνώριζε ακόμα καλά τις ακτές του Αδραμυτηνού κόλπου, το όρος Ίδη, την πεδιάδα του Σκάμανδρου κ.λπ., τα οποία είδε ο ποιητής με τα μάτια του και έγιναν θέατρα των αγώνων των ηρώων του. Άγνωστο είναι το πότε έζησε ο Όμηρος. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί στα ποιήματά του ότι έζησε πολύ αργότερα από τα τρωικά. Κατά τον Ηρόδοτο (Β΄ 53) ο Όμηρος έζησε 400 χρόνια νωρίτερα απ' αυτόν και, σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, πρέπει να έζησε κατά τα μέσα του 9ου αι. π.Χ. Τέλος η παράδοση ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός πρέπει να απορριφθεί, γιατί είναι ασυμβίβαστη με τη λεπτή παρατήρηση της φύσης που υπάρχει στο έργο του. Έγραψε: α) την "Ιλιάδα" της οποίας η υπόθεση εκτυλίσσεται σε 51 ημέρες και 15.700 στίχους. Θέμα της είναι η "μήνις του Αχιλλέως" εναντίον του Αγαμέμνονα και οι συμφορές που επακολούθησαν. Κανονικά λοιπόν έπρεπε να ονομαστεί Αχιλληίδα, επειδή όμως ο ποιητής παρεμβάλλει σ' αυτήν πολλά γεγονότα του πολέμου που έγιναν γύρω από το Ίλιο (= Τροία), γι' αυτό πήρε το όνομα "Ιλιάς" β) την "Οδύσσεια" της οποίας τα περιστατικά διαρκούν 41 ημέρες και αναπτύσσονται σε 12.100 στίχους. Θέμα της είναι ο "νόστος" (= επιστροφή) του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη. Άλλα έργα που αποδίδονται στον Όμηρο είναι: οι "Ομηρικοί ύμνοι", η "Βατραχομυομαχία", ο "Μαργίτης". Χαρακτηριστικό της τέχνης του Ομήρου είναι ότι τα έπη του έχουν αρχή, μέση και τέλος και ότι με τα αλλεπάλληλα επεισόδια κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του ακροατή μέχρι το τέλος. Ο θαυμασμός για τα έπη του Ομήρου διατηρήθηκε αμείωτος από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, γι' αυτό και διδάσκεται σ' όλα τα σχολεία της Ευρώπης, ως ο μεγαλύτερος ποιητής και παιδαγωγός των αιώνων. Τα ομηρικά έπη έχουν μεταφραστεί σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου, καθώς και στην ελληνική δημοτική, από τους Ι. Πολυλά, Αργ. Εφταλιώτη, Ζ. Σιδέρη, Ν. Καζαντζάκη, Ι. Κακριδή κ.ά.

Άλλα έργα του συγγραφέα:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες