Σπάνιες αλήθειες
Δυο γυναίκες, καθηγήτριες στο Πανεπιστήμιο, γύρω στα εξήντα, αναπτύσσουν μια ιδιότυπη φιλία μεταξύ τους, η οποία κυμαίνεται μεταξύ αγάπης και μίσους. Παρόλο που οι γυναίκες αυτές ανήκουν στο πνευματικό κατεστημένο, δεν φαίνονται καλά προσαρμοσμένες στον επαγγελματικό τους χώρο. Η περίπλοκη ψυχοσύνθεσή τους αναδύεται όταν η μία από τις δύο βάζει υποψηφιότητα για την πρώτη βαθμίδα. Η επικείμενη δοκιμασία της εκλογής γίνεται ο καταλύτης για να έρθουν στην επιφάνεια ύπουλοι ανταγωνισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες. Παράλληλα κρίνονται οι σχέσεις τους με το σύστημα· ο βαθμός ενσωμάτωσης που σχετίζεται με επιλογές βασικά πολιτικές.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πιο επικίνδυνο, που παρουσιάζεται ως πνευματική και ηθική ανικανότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας -απότοκος της ρευστής κοινωνικής πραγματικότητας- να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και να επιλύει τα προβλήματα.
Τίτλος βιβλίου: | Σπάνιες αλήθειες |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Μυθιστόρημα |
---|
Εκδότης: | Βιβλιοπωλείον της Εστίας |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Σταυρακοπούλου Σωτηρία (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789600513950 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία | Σελίδες: | 285 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Νοέμβριος 2008 | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Κατηγορίες: | Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία |

Baudelaire Charles
O Charles Baudelaire γεννήθηκε στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1821. Σε ηλικία έξι χρονών πεθαίνει ο πατέρας του και η μητέρα του ξαναπαντρεύεται τον Jacques Aupick κι αυτό χαλάει την ήρεμη ζωή του. Η οικογένεια μετακομίζει στη Λυών το 1832 και επιστρέφει στο Παρίσι το 1836. Ο Κάρολος παραμένει εσωτερικός στη Λυών στο κολέγιο Louis-le-Grand, από όπου αποβάλλεται για απειθαρχία, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να αποφοιτήσει το 1839. Mόνο η λογοτεχνική εργασία τον ενδιαφέρει. Ο ακράτητος δανδισμός του ανησυχεί την οικογένειά του, που τον στέλνει κοντά σε έμπιστό της καπετάνιο να κάνει τον γύρο του κόσμου, μήπως και συνετισθεί. Μετά τα νησιά Maurice, και Βourbon, διασχίζει τις Ινδίες. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, το 1842, συνδέεται με τη Jeanne Duval. Συναντά τους Balzac, Nerval, Theophille Gautier, Theodore de Bauville. Δεν καταφέρνει να εκδώσει τα πρώτα του άρθρα και δημιουργεί τέτοια χρέη, που τον οδηγούν σε καταδίκη το 1844 (σε ηλικία 24 χρόνων) -κάτι που δεν συγχωρεί στη μητέρα του, παρά μόνο μετά το θάνατο του στρατηγού Jacques Aupick το 1857.
Δημοσιεύει τα πρώτα του έργα στο "Salon de 1845", "Salon de 1846", - La Fanfarlo- 1847, συνεργάζεται με τα περιοδικά "Τintamarre", "Corsaire-Satan", "Messager", "Monde literaire", "Artiste", με ποιήματα και ποικίλα δοκίμια.
Από το 1851 αρχίζει να μεταφράζει Edgar Poe. Το 1857 εκδίδει τα "Άνθη του κακού" όπου έξι από αυτά στηλιτεύονται από τη δικαιοσύνη.
Η υγεία του είναι εύθραυστη αλλά η λογοτεχνική του δραστηριότητα μεγάλη. Κατά τη διαμονή του στο Βέλγιο επιδεινώνεται η υγεία του, μαζί με τις ατυχίες του. Στην επιστροφή μαζί με τη μητέρα του στο Παρίσι, πεθαίνει τον Αύγουστο του 1867 σε ηλικία 46 ετών.